Dadel- och honungslimpa
Dadel- och honungslimpa
(Receptet kommer från Alla tiders gott ur ugnen)
1 msk smör till formen
250 g vetemjöl samt lite extra för att mjöla bakbordet
75 g rågmjöl
0,5 tsk salt
1 påse torrjäst
2 dl fingervarmt vatten
3 msk solrosolja
3 msk flyande honung
75 g torkade dadlar, urkärnade och hackade
2 msk sesamfrön
Smör en bakform som rymmer 900 g med smör. Sikta ner vetemjöl och rågmjöl i en stor skål och rör i salt och torrjäst. Häll i vatten, olja och honung. Arbeta ihop till en deg med fingrarna. Lägg degen på en lätt mjölad yta och knåda den i 5 minuter tills den är jämn och smidig. Lägg degen i en smord skål, täck och låt jäsa på en varm plats i ungefär en timme eller tills den blivit dubbelt så stor. Knåda in dadlar och sesamfrön. Forma degen till en längd och lägg den i formen. Täck och låt stå på en varm plats i ytterligare 30 minuter eller tills degen känns elastisk. Grädda limpan i 220 grader varm ugn i 30 minuter. Den är klar när den låter ihålig när du knackar i botten. Lägg limpan på ett bakgaller att svalna helt.
(Receptet kommer från Alla tiders gott ur ugnen)
1 msk smör till formen
250 g vetemjöl samt lite extra för att mjöla bakbordet
75 g rågmjöl
0,5 tsk salt
1 påse torrjäst
2 dl fingervarmt vatten
3 msk solrosolja
3 msk flyande honung
75 g torkade dadlar, urkärnade och hackade
2 msk sesamfrön
Smör en bakform som rymmer 900 g med smör. Sikta ner vetemjöl och rågmjöl i en stor skål och rör i salt och torrjäst. Häll i vatten, olja och honung. Arbeta ihop till en deg med fingrarna. Lägg degen på en lätt mjölad yta och knåda den i 5 minuter tills den är jämn och smidig. Lägg degen i en smord skål, täck och låt jäsa på en varm plats i ungefär en timme eller tills den blivit dubbelt så stor. Knåda in dadlar och sesamfrön. Forma degen till en längd och lägg den i formen. Täck och låt stå på en varm plats i ytterligare 30 minuter eller tills degen känns elastisk. Grädda limpan i 220 grader varm ugn i 30 minuter. Den är klar när den låter ihålig när du knackar i botten. Lägg limpan på ett bakgaller att svalna helt.
Kommentarer
Trackback