Köttfärssoppa
Köttfärssoppa 4 port.
(Receptet kommer från 100 rätter på 20 minuter av Barbro Lönnegren. En otroligt bra bok!)
300 g köttfärs
1 msk smör eller margarin
2 morötter
1 liter vatten
2 dl salsa
2 msk tomatpuré
2 köttbuljongtärningar
0,5 tsk salt
Tillbehör:
matlagningsyoghurt och brytbröd
Skala och riv morötterna grovt. Fräs köttfärsen i smör. Lägg i morotsrivet och fräs några minuter. Häll på vatten och tillsätt salsa, tomatpuré och buljongtärningar. Låt soppan koka ca 10 minuter. Smaka av med salt. Servera soppan med en klick yoghurt och brytbröd.
(Receptet kommer från 100 rätter på 20 minuter av Barbro Lönnegren. En otroligt bra bok!)
300 g köttfärs
1 msk smör eller margarin
2 morötter
1 liter vatten
2 dl salsa
2 msk tomatpuré
2 köttbuljongtärningar
0,5 tsk salt
Tillbehör:
matlagningsyoghurt och brytbröd
Skala och riv morötterna grovt. Fräs köttfärsen i smör. Lägg i morotsrivet och fräs några minuter. Häll på vatten och tillsätt salsa, tomatpuré och buljongtärningar. Låt soppan koka ca 10 minuter. Smaka av med salt. Servera soppan med en klick yoghurt och brytbröd.
Pinnbröd
Pinnbröd ca 5 st
2,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 dl vatten
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt vattnet och knåda till en deg.
2,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 dl vatten
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt vattnet och knåda till en deg.
Rågsiktskakor
Rågsiktskakor 4 st.
50 g jäst
50 g margarin
5 dl mjölk
1 msk salt
1 dl sirap
ca 15 dl rågsikt
Smula ner jästen i en degbunke. Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm (37 grader). Häll den fingervarma degvätskan över jästen och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, sirap och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 50 min. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Ta i lite mer mjöl om så behövs. Dela degen i 4 delar. Kavla ut till kakor och lägg dem två och två på plåtar, täckta med bakplåtspapper. Nagga kakorna och låt dem jäsa övertäckta med bakduk i ca 30 min. Grädda kakorna mitt i ugnen i 225 grader i ca 15 min eller tills de fått fin färg. Låt kakorna svalna på galler övertäckta med bakduk.
Farmor Dagny´s variant:
Ingen sirap
10 dl rågsikt och 5 dl vetemjöl
50 g jäst
50 g margarin
5 dl mjölk
1 msk salt
1 dl sirap
ca 15 dl rågsikt
Smula ner jästen i en degbunke. Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm (37 grader). Häll den fingervarma degvätskan över jästen och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, sirap och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 50 min. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Ta i lite mer mjöl om så behövs. Dela degen i 4 delar. Kavla ut till kakor och lägg dem två och två på plåtar, täckta med bakplåtspapper. Nagga kakorna och låt dem jäsa övertäckta med bakduk i ca 30 min. Grädda kakorna mitt i ugnen i 225 grader i ca 15 min eller tills de fått fin färg. Låt kakorna svalna på galler övertäckta med bakduk.
Farmor Dagny´s variant:
Ingen sirap
10 dl rågsikt och 5 dl vetemjöl
Överkokerskan
Nu ska bli projektarbetet bli verklighet, fast i en förenklad form.. wish me luck!