Potatisplättar

Potatisplättar
(Receptet kommer ifrån Enkel rolig och nyttig kokbok för studenter som vill leva på annat än bara spagetti och pulversås)

Överblivet potatismos
1 ägg
1-2 msk vetemjöl
1 nypa salt och ev lite vitpeppar

Rör ihop ingresienserna till en jämn smet. Smält smör i stekpanna och licka ut bollar, som du plattar till. Stek på svag värme, det är mycket viktigt. Vänd plättarna efter ett tag när det bildats stekyta på baksidan. Det kan vara svårt att få till rätt konsisten, med de blir goda ändå.

Kokt grönsaksröra med feferoni

Kokt grönsaksröra med feferoni
(Receptet kommer ifrån Enkel rolig och nyttig kokbok för studenter som vill leva på annat än bara spagetti och pulversås)

Ett kvarts blomkålshuvud eller en halv broccoli
1 morot
2 potatisar
2 lökar
1 paprika
2 feferoni
0,5 dl vatten
2 msk matolja
En slurk (2-3 tsk) vätska från feferoniburken
1 tsk örtsalt

Eller - ta de grönsaker du har hemma.

Koka upp vattnet med oljan. Skär grönsakerna i portionsbitar och lägg dem i oljevattnet allt eftersom du skär upp dem. Hårda grönsaker först, mjukare vartefter. Har du en rest svamp kan du med fördel lägga i den också. Feferonin klipper du i pyttebitar. Slå i slurken feferonivätska. Örtsalta. Koka upp alltsammans och låt sedan röran stå med lock på svag värme tills grönsakerna är mjuka, ca 10 minuter. Koka inte sönder. Du kan även koka potatiserna för sig för att göra det mer matigt.

Chokladtårta

Chokladtårta 10-12 bitar
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,75 dl kakao
1 msk snabbkaffepulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 st ägg
2,5 dl socker
250 g Kesella
(1 msk konjak)

Garnering: florsocker

Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna. Rör ned Kesella och mjölblandningen (och eventuellt konjak) i äggblandningen. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Kakan ska inte gräddas för länge, då den kan blir torr. Låt kakan kallna. Garnera med florsocker.

Chokladmousse

Chokladmousse 4-6 port.
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

4 msk kakao
5 msk socker
4 msk vatten
2 tsk snabbkaffepulver
2 st äggvita
2 st äggula
2,5 dl Kesella
2 tsk vaniljsocker

Blanda kakao, socker, vatten, kaffepulver och äggulor i en kastrull. Vispa på svag värme tills det blir en jämn kräm. Låt den svalna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ned Kesella och vaniljsocker i chokladsmeten. Vänd försiktigt ned äggvitorna. Häll upp moussen i portionsformar. Låt dem stå i kylen 0,5-1 timme.

Jordgubbsmaräng

Jordgubbsmaräng 4 port.
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

400 g jordgubbar
(1 msk socker)
3 st äggvita
4 msk socker
2 msk flagad mandel

Sätt ugnen på 175 grader. Tina jordgubbarna (om de är frysta) och lägg i en ugnssäker form. Strö eventuellt på socker, dock inte om du väljer färska eller frysta sockrade. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ned sockret på slutet. Bred marängen över jordgubbarna och strö över mandeln. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills marängen fått färg. Servera genast.

Välkomna!

Min profilbild

Överkokerskan

RSS 2.0