Gino

Gino 4-6 port.
(Receptet kommer ifrån 100 rätter på 20 minuter)

200 g vit blockchoklad
4-5 kiwifrukter
1 liter färska jordgubbar
3 bananer

Sätt ugnen på 275 grader enbart övervärme. Riv chokladen grovt. Skala och skiva kiwi och bananer. Dela jordgubbarna mitt itu. (Ananas och mango kan skäras i tärningar) Lägg frukten i ett jämnt skikt på 4-6 ugnssäkra fat eller ett stort fat. strö över chokladen. Ställ tallrikarna i övre delen av ugnen. Gratinera 1-2 minuter tills chokladen smält, (den får inte brännas!) Servera genast med glass.

Välj frukt efter dina favoriter eller vad som finns hemma.

Finsk svampsoppa med bacon

Finsk svampsoppa med bacon (4 port.)
(Receptet kommer ifrån 100 rätter på 20 minuter)

250-300 g färsk svamp eller 3-4 dl torkad svamp
2 dl strimlad purjolök
1 förp. tärnad bacon eller skivad bacon i strimlor (140 g)
2 tärningar svamp- eller hönsbuljong
8 dl vatten
3 msk vetemjöl
2 dl creme fraiche
0,5 tsk timjan
1-2 msk soja
ev. salt

Rensa svampen och skär den i bitar. Fräs bacon i en kastrull. Tillsätt svamp och purjolök. Låt det fräsa några minuter på svag värme. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Sjud under lock ca 10 minuter. Rör ut mjölet i lite vatten och red av soppan. Tillsätt creme fraiche och koka soppan några minuter. Smaka av med timjan, soja och ev. lite salt. Servera med en klick matlagninsyoghurt i tallriken.

Färsk svamp: trattkantareller, karljohan eller blandsvamp
Har du inte färsk svamp kan du ta fryst: ostronskivling eller champinjoner.

Solrosbiffar

Solrosbiffar (8 st)
(Receptet kommer ifrån 100 rätter på 20 minuter)

500 g köttfärs
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk potatismjöl
1,5 dl vatten
1 ägg
1 dl solrosfrön
2 msk smör

Blanda färsen med salt, peppar och potatismjöl. Tillsätt vatten och ägg. Arbeta färsen smidig. Blanda ner solrosfröna. Forma färsen till 8 biffar. Stek dem i smör ca 3 minuter på varje sida.

Rårivet med apelsin

Blanda rårivna morätter med rårivet äpple och apelsintärningar.

Kyckling på 15 minuter

Kyckling på 15 minuter (4 port.)
(Receptet kommer ifrån 100 rätter på 20 minuter)

4 kycklingfileér (ca 400 g)
 
Kryddblandning:
1 msk soja
2 tsk honung
1,5 tsk ingefära
1 dl pressad apelsin eller apelsinjuice

Sås:
ca 150 g hackade champinjoner
1 dl finstrimlad purjolök
1 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
2-3 msk chilisås
1 tsk salt

Skär kycklingarna i ca 2 cm breda bitar. Vispa samman kryddblandningen i en mikrosäker form. Lägg ner kycklingfileérna och vänd dem i blandningen. Tillaga kycklingen övertäckt ca 5 minuter i micron på högsta effekt. Fräs champinjoner och purjo i en kastrull i smör. Strö över mjölet och späd med grädden, lite i sänder. Låt såsen koka ett par minuter. Smaksätt med chilisås. Kolla så att kycklingbitarna är genom stekta. Häll ner skyn i såsen. Smaka av med salt.

Servera med: Ris eller kokt pressad potatis och en sallad.

Skinka satey

Skinka satey 4 port.
(Receptet kommer ifrån 100 rätter på 20 minuter)

500 g färsk skinka eller magert bogfläsk i strimlor
1 msk olja
1 msk soja
10 torkade aprikoseri strimlor
2-3 msk jordnötssmöt
2 dl vatten
1 msk pressad citron eller 2 tsk vinäger
2-3 skivor ananas i bitar

Fräs skinkan i olja i en wok- eller stekpanna. Tillsätt de övriga ingredienserna utom ananasbitarna. Koka upp och rör om ordentligt. Smaka av. Blanda ner ananasen.

Tips: Servera med jasminris och broccolibuketter

Lamm med mango chutney

Lamm med mango chutney 4 port.
(Receptet kommer ifrån 100 rätter på 20 minuter)

400 g benfritt lamkött av stek eller bog
2 msk olja
2 gula eller röda lökar i skivor
4-5 stjälkar selleri i skivor
1 röd paprika i strimlor
1 stort äpple i tärningar
1 dl russin
1 tsk salt
3 dl vatten
1 köttbuljongtärning eller 1 msk koncentrerad köttfond
0,5-1 dl mango chutney
2 tsk maizena
2 tomater

Hetta upp 1 msk olja i en wok eller stekpanna. Fräs köttet i omgångar 2-3 minuter. Lägg upp det på ett fat. Fräs löken mjuk i resten av oljan på svag värme.Tillsätt selleri, paprika och äpple. Fräs några minuter. Blanda ner russin och kött. Smaksätt med salt. Koka upp vatten, buljontärning och mango chutney. mängden chutney beror på hur stark den är. Häll ner såsen i woken, rör om och koka någon minut. Rör ut maizena i lite vatten. Häll ner det i woken, rör om och koka upp. Skär tomaterna i stora bitar och blanda ner. Smaka av.

Tips: Servera med ris eller pasta.

Ananassalsa

Ananassalsa
(Receptet kommer ifrån 100 rätter på 20 minuter)

1 burk (200 g) ananasskivor i sin egen juice
1 dl finstrimlad purjolök
10 cocktailtomater eller 2-3 stora tomater
1 röd paprika i tärningar
en fjärdedels gurka
2 tsk salt
2 tsk strösocker
2 msk olja
2 msk ananasjuice
1 msk vitvinsvinäger
nymald svartpeppar

Dela ananasen, purjon, tomaterna, paprikan och gurkan, och blanda dem. Strö över salt och socker. Rör ner olja, juice och vinäger. Smaksätt med svartpeppar.

Tips: Servera med potatis och kassler.

Frittata (italiensk omelett)

Frittata (italiensk  omelett) 4 port.
(Receptet kommer ifrån 100 rätter på 20 minuter)

1 förp. tärnad bacon eller 1 pkt skivad bacon (140 g)
0,5 gurka
ca 1 dl finstrimlad purjolök eller gräslök
4 ägg
1 tsk salt
1-2 msk smör

Tillbehör:
2 dl gräddfil
2 msk sweet chili
tomater och svarta oliver

Lägg tärnad bacon på hushållspapper på en tallrik. Täck med hushållspapper och kör i micron 1-2 minuter. passa noga så baconet inte bränns. Riv gurka grovt direkt på hushållspapper. Torka av det rivna med mer hushållspapper så att det mesta av saften sugs upp. Vispa upp äggen med salt. Tillsätt bacon, gurka och strimlad purjo. Smält smöt i en stor stekpanna. Har du bara en liten stekpanna - grädda frittatan i två omgångar. Häll i smeten och grädda på svag värme 8-10 minuter tills omeletten stelnat. Peta i den då och då med en gaffel så smeten rinner ner. Smaksätt med gräddfil med sweet chili. Servera med sås, tomater och oliver.

Vaniljhjärtan

Vaniljhjärtan 12 stycken
(Receptet kommer från Alla tiders gott ur ugnen)

150 g smör i tärningar plus lite extra till plåten
225 g vetemjöl plus lite extra till utbakning
125 g strösocker plus lite extra till garnering
1 tsk vaniljessans

Smörj in en bakplåt med lite smör. Sikta ner mjölet i en stor skål och finfördela smöret med fingertopparna tills massan fått en smulig konsistens. Rör ner socker och vaniljessans och arbeta ihop degen tills den blivit fast och smidig. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bakbord till en tjocklek av ca 2,5 cm. Ta därefter ut 12 hjärtan med ett pepparkaksmått som har en diameter på ca 5 cm och en 2,5 cm hög kant. Lägg hjärtanen på den förberedda plåten och grädda i 180 grader varm ugn i ca 15-20 minuter till de fått en vacker gyllengul färg. Lyft över hjärtanen till ett bakgaller och låt den svalna helt. Pudra dem med lite strösocker strax innan de ska serveras.

Tips: Lägg en vaniljstång i strösockret och förvara det i en burk med tättslutande lock. Efter några veckor har sockret fått en underbar smak av vanilj.

Variation: Du kan tillsätta några droppar röd eller rosa hushållsfärg till vaniljessansen så att degen blir röd eller rosa och dekorera hjärtanen med små guld- eller silverkulor.

Marängkyssar

Marängkyssar 13 st
(Receptet kommer från Alla tiders gott ur ugnen)

4 äggvitor
en nypa salt
125 g strösocker
125 g florsocker
3 dl vispgrädde, hård vispad till servering

Klä 3 stora bakplåtar med bakplåtspapper. Vispa äggvitorna med en nypa salt i en stor skål till ett hårt skum (man ska kunna vända upp och ner på skålen utan att skummet ändrar form). Detta går lättast med elvisp eller ballongvisp. Vispa ner strösockret, lite i taget, smeten ska börja se glansig ut. Vispa ner florsockret, lite i taget, och vispa ordentligt efter varje omgång tills allt socker arbetas in och marängsmeten har blivit tjock, vit och styv. För över marängsmeten till en sprits med ett 2 cm stort stärnformat munstycke. Spritsa ut ca 26 små bollar på de förberedda plåtarna. Grädda marängerna i 120 grader varm ugn i 1,5 timme eller tills de är ljus gyllengula och lätt släpper från bakplåtspappret. Stäng av ugnsvärmen och låt marängerna svalna i ugnen över natten. Lägg ihop marängerna två och två med hårdvispad grädde emellan strax innan servering och lägg upp marängkyssarna på ett fat.

Jordnötsdrömmar

Jordnötsdrömmar 20 st
(Receptet kommer från Alla tiders gott ur ugnen)

125 g mjukt smör plus lite extra till plåtarna
150 g jordnötssmör (gärna med bitar)
225 g strösocker
1 ägg, lätt uppvispat
150 g vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
en nypa salt
75 g hackade jordnötter

Smörj in 2 bakplåtar med lite smör. Rör samman smör och jordnötssmör i en stor skål. Tillsätt strösockret lite i taget och arbeta in det ordentligt. Tillsätt det uppvispade ägget, lite i taget, och rör om kraftigt efter varje gång tills allt är väl blandat. Sikta ner mjölet, bakpulver och en nya salt i blandningen. Tillsätt de hackade jordnötterna och arbeta ihop degen med fingrarna tills den är mjuk och smidig. Slå in den i plastfolie och låt den vila ca 30 minuter i kylskåp. Forma degen till 20 kulor och lägg dem ganska glest på de förberedda plåtarna eftersom de flyter ut under gräddningen. Platta lätt till den med handen. Grädda kakorna i 190 grader varm ugn i 15 minuter till de fått en gyllenbrun färg. Lyft över dem till galler och låt dem svalna innan de servars.

Havrekakor med russin

Havrekakor med russin (10 st)
(Receptet kommer från Alla tiders gott ur ugnen)

4 msk smör plus lite till plåtarna
125 g strösocker
1 uppvispat ägg
50 g mjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
175 g havregryn
125 g russin
2 msk sesamfrön

Smörj in 2 bakplåtar med lite smör. Rör samman smör och socker i en stor skål tills blandningen är vit och luftig. Tillsätt under omröring det uppvispade ägget, lite i taget, och rör tills allt är väl blandat. Sikta ner mjöl, salt och bakpulver i blandningen. Rör om försiktigt. Tillsätt havregryn, russin och sesamfrön och blanda alla ingredienser väl. Klicka ut 10 kakor av en matskeds storlek mycket glest på plåtarna så att de har plats att flyta ut under gräddningen, och platta till dem något med baksidan av en sked. Grädda kakorna i 180 grader varm ugn i 15 minuter till de fått fin färg. Låt kakorna svalna något på plåtarna. Lyft försiktigt över kakorna till ett galler och låt dem svalna helt innan de serveras.

Ostkex

Ostkex (35 stycken)
(Receptet kommer från Alla tiders gott ur ugnen)

150 g smör i tärningar, plus lite extra till plåtarna
150 g vetemjöl, plus lite extra till utbakning
150 g riven ost
1 äggula
sesamfrön till garnering

Smör ett tillräckligt antal plåtar med lite smör. Blanda samman mjöl och ost i en skål. Tillsätt smör i tärningar och finfördela med fingertopparna tills blandningen fått en smulig konstistens. Rör ner äggulan och arbeta ihop till en deg. Slå in den i plastfolie och låt vila 30 minuter i kylskåp. Kavla ut degen tunnr på ett lätt mjölat bakbord. Ta ut 35 runda kakor med ett kakmått som är cirka 6 cm i diameter. (Knåda ihop och kavla ut deg tills allt har gått åt) Lägg kakorna på smorda plåtar allteftersom de tas ut och strö lite sesamfrön över dem (De behöver inte penslas innan) Grädda kakorna i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter tills de är vackert gyllengula. Lyft försiktigt över dem till ett galler och låt dem svalna något innan de serveras.

Sodabröd

Sodabröd
(Receptet kommer från Alla tiders gott ur ugnen)

1 msk smör till smörjning
300 g vetemjöl samt lite extra till bakbordet
300 g grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 msk strösocker
1 tsk salt
1 uppvispat ägg
4,5 dl naturell yoghurt

Smör en bakplåt med smöt och pudra den med mjöl. Sikta ner mjöl, bakpulver, bikarbonat, socker och salt i en stor skål. ta även med det som kan ha fastnat i sikten. Rör ihop ägg och yoghurt i en mugg och häll blandningen i de torra ingredienserna. Blanda väl och arbeta ihop till en mjuk, kladdig deg. Knåda degen slät på en lätt mjlad yta i ett par minuter. Forma därefter en stor, 5 cm tjock rundel. Lägg sedan degen på bakplåten. Skär ett kors i dess mitt med en vass kniv. Grädda brödet i 190 grader varm ugn i 40 minuter, eller tills brödet fått en gyllenbrun färg. Lägg brödet på ett galler och låt svalna.

Chokladbröd

Chokladbröd
(Receptet kommer från Alla tiders gott ur ugnen)

1 msk smör till smörjning
450 g vetemjöl samt lite extra till bakbordet
25 g kakaopulver
1 tsk salt
1 påse torrjäst
25 g farinsocker
1 msk olja
3 dl fingervarmt vatten

Smörj en bakform som rymmer 900 g med smör. Sikta ner mjöl och kakaopulver i en stor skål. Rör ner salt, torrjäst och socker. Häll i olja och vatten och arbeta ihop ingredienserna till en deg. Lägg degen på en lätt mjölad yta och knåda i 5 minuter. Du kan också använda en elvisp med degkrok. Placera degen i en smord skål och låt jäsa på en varm plats i ca 1 timme eller tills den blivit dubbelt så stor. Knåda försiktigt degen i en minut och forma den till en limpa. Lägg degen i den förberedda forme, täck över och låt jäsa på en varm plats ytterligare 30 minuter. Grädda brödet i 200 grader varm ugn i 25-30 minuter. När limpan är klar ska den låta ihålig när man knackar på botten. Lägg brödet på ett galler att svalna.

Dadel- och honungslimpa

Dadel- och honungslimpa
(Receptet kommer från Alla tiders gott ur ugnen)

1 msk smör till formen
250 g vetemjöl samt lite extra för att mjöla bakbordet
75 g rågmjöl
0,5 tsk salt
1 påse torrjäst
2 dl fingervarmt vatten
3 msk solrosolja
3 msk flyande honung
75 g torkade dadlar, urkärnade och hackade
2 msk sesamfrön

Smör en bakform som rymmer 900 g med smör. Sikta ner vetemjöl och rågmjöl i en stor skål och rör i salt och torrjäst. Häll i vatten, olja och honung. Arbeta ihop till en deg med fingrarna. Lägg degen på en lätt mjölad yta och knåda den i 5 minuter tills den är jämn och smidig. Lägg degen i en smord skål, täck och låt jäsa på en varm plats i ungefär en timme eller tills den blivit dubbelt så stor. Knåda in dadlar och sesamfrön. Forma degen till en längd och lägg den i formen. Täck och låt stå på en varm plats i ytterligare 30 minuter eller tills degen känns elastisk. Grädda limpan i 220 grader varm ugn i 30 minuter. Den är klar när den låter ihålig när du knackar i botten. Lägg limpan på ett bakgaller att svalna helt.

Italiensk brödpudding

Italiensk brödpudding
(Receptet kommer från Alla tiders gott ur ugnen)

1 msk smör till formen
2 små äpplen, skalade, urkärnande och skurna i ringar
75 g pärlsocker
2 msk vittvin
100 g skivat bröd med kanten bortskuren
3 dl kaffegrädde
2 ägg, vispade
skal av 1 apelsin, skuret i tändsticksstora stavar

Smörj en 1,2 liters djup ugnseldfast form med smör. Lägg ut äppelringar över botten av formen, lite överlappande. Strö sedan hälften av sockret över dem. Häll vinet över äpplena. Lägg på brödskivorna. Pressa ner dem med handen för att platta till dem. Blanda grädden med ägg, resten av sockret och apelsinskalet. Häll blandningen över brödet och låt det stå och dra i 30 minuter. Grädda puddingen i 180 grader varm ugn i 25 minuter, tills den är gyllengul och har stelnat. Ta ut den ur ugnen och låt den svalna något och servera medan den är varm.

Variation: Som omväxling kan man tillsätta torkad frukt t.ex aprikos, körsbär eller dadlar.

Pavlova

Pavlova
(Receptet kommer från Alla tiders gott ur ugnen)

3 äggvitor
1 krm salt
175 g strösocker
3 dl vispgrädde, lätt vispad
färsk frukt enligt smak (ex. hallon, jordgubbar, kiwi eller persikor)

Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Vispa äggvitor och salt i en stor skål tills skummet bildar mjuka toppar när du lyfter upp vispen. Rör i strösocker, lite i taget. Vispa väl, eftersom sockret måste lösas upp i smeten. Bred ut tre fjärdedelar av smeten på bakplåten till en rundel, cirka 20 cm i diemeter. Klicka ut den återstående smeten längs kanterna, så att formen blir ungefär som ett fågelbo. Grädda marängen i 140 grader varm ugn i 1 timme och 15 minuter. Stäng av värmen , men låt pavlovan stå kvar i ugnen till den är helt kall. Lägg pavlovan på ett serveringsfat. bred ut den lättvispade grädden på botten och där efter frukten. Tänk på att lägga i grädde och frukt strax innan servering, gör man det för tidigt kan marängen blir seg och kladdig.

Björnbärspudding

Björnbärspudding
(Receptet kommer från Alla tiders gott ur ugnen)

6 msk smält smör samt lite extra för smörjning
450 g björnbär
75 g strösocker
1 ägg
75 g farinsocker samt lite extra att strö över
8 msk mjölk
125 g extra fint vetemjöl

Smörj en 9 dl ugnseldfast form med smör. Blanda försiktigt björnbär och socker väl i en stor skål. Lägg över blandningen i formen. Vispa ihop ägg och farinsocker i en separat skål. Rör ner smält socker och mjölk. Sikta ner mjölet i blandningen och montera lätt med en rörelse som påminner om siffran åtta. Smeten ska vara slät och fin. Fördela smten jämnt över björnbärs- och sockerblandningen i den ugnseldfasta formen. Grädda puddingen i 180 grader varm ugn i 25-30 minuter eller tills ytan känns fast och har fått en gyllene färg. Strö över lite farinsocker och servera puddingen varm.

Drottningen bland efterrätter

Drottningen bland efterrätter
(Receptet kommer från Alla tiders gott ur ugnen)

2 msk smöt, lite extra för smörjning
6 dl mjölk
225 g strösocker
finrivet skal från en apelsin
4 ägg, gulan och vitan separerade
75 g färska brödsmulor
1 krm salt
6 msk apelsinmarmelad

Smörj en 1,5 liters ungseldfast form med smöt. Till smeten värmer du mjölken i en kastrull tillsammans med smör, 50 g strösocker och det rivna apelsinskalet, så det precis blir varmt. Vispa upp äggulorna i en skål. Häll långsamt smeten över äggen under oavbruten vispning. Häll brödsmulorna i ungsformen under omröring (så de blir luftiga) och höll sedan på smeten. Låt det hela stå i 15 minuter och dra. Grädda kakan i 180 grader varm ugn i 20-25 minuter, tills den precis satt sig. Ta ut formen, men stäng inte av ugnen. Du gör marängen genom att vispa ihop äggvitorna med saltet tills smeten bildar mjukar toppar. Rör i resten av sockret, lite i taget. bred ut marmeladen över den ugnsgräddade kakan. Toppa med marängen, som ska täcka kakan ända ut i kanten. Ställ tillbaka formen i ugnen, där den ska stå ytterligare 20 minuter i 180 grader. Marängen ska vara spröd och ha fått en gyllengul färg. Servera genast.

Tips: Vill du ha sprödare maräng, låt kakan stå fem minuter extra i ugnen.

Variation: Ersätt brödmulorna med smulad sockerkaka (samma mängd) och använd hallon-, jordgubbs- eller aprikosmarmelad.

Hemmagjord hallonsås

Hemmagjord hallonsås
(Receptet kommer från Så klart du kan! av Erika Strand-Berglund och Anna Lundquist)

1 pkt frysta hallon
2 msk socker

Tina hallonen och koka dem med sockret under omröring i ca 3 minuter.

Servera gärna med vaniljglass.

Hemmagjord hallonyoghurtklass

Hemmagjord hallonyoghurtglass
(Receptet kommer från Så klart du kan! av Erika Strand-Berglund och Anna Lundquist)

1 pkt frysta hallon (ca 250 g)
1 burk matlagningsyoghurt
2 msk vaniljsocker
(floursocker)

Kör bären i en mixer i ca 0,5 minut. Obs! Bären ska vara frysta när de mixas! Häll i yoghurten och mixa ytterligare 0,5 minut. Tillsätt vaniljsocker och mixa bara en kort stund till.

Servering: Forma glassen till ägg med hjälp av en matsked och lägg på en tallrik. Pudra över florsocker med hjälp av en sil.

Vitchokladcheesecake med bär

Vitchokladcheesecake med bär
(Receptet kommer från Så klart du kan! av Erika Strand-Berglund och Anna Lundquist)

400 g diestivekex
100-125 g smör

300 g vitchoklad
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 dl socker
600g philadelphia ost
1 dl creme fraiche

30 g frysta hallon
30 g frysta björnbär
1 tsk socker
ca 2 tsk maizenamjöl
3 tsk vatten

50 g frysta hallon
50 g frysta bjönbär
1 msk socker

Botten: Sätt ungen på 175 grader. Köt smöret och kexen i en mixer. Klä botten av en kakform, 28 cm i diameter, med löstagbar kant med smörpapper och häll i kexblandningen. Tryck ut den med handen till en tunn botten. Grädda botten i 5 minuter och låt svalna.

Fyllningen: Smält chokladen i vattenbad. Rör ofta så chokladen inte blir för varm. den får inte brännas (det sker vid 60 grader) Vispa äggen med vaniljsockeret och strösockret i en bunke i ca 2 minuter. Blanda ner osten och creme fraichen och vispa till en jämn smet. Vispa till sist ner den smälta chokladen i en tunn stråle med elvisp. Smeten skär sig lätt om den vispas för hand. Hällsmeten i kakformen. Täck formen med plast och ställ in i frysen i ett dygn.

Hallon- och björnbärssåsen:
Tina bären. Koka upp bär och socker och sila genom finmaskig sil. Släng kärnorna. Koka upp såsen, red med maizena utblandad i vatten. Koka upp igen så tar såsen inte smak av redningen.

Rårörda bären:
Tina bären. Häll upp dem på ett fat, sockra och rör om försiktigt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker.

Servera cheesecaken med 2 msk rårörda bär och sås.

Lövbiff i örtkryddad sås

Lövbiff i örtkryddad sås
(Receptet kommer från Så klart du kan! av Erika Strand-Berglund och Anna Lundquist)

250 g lövbiff
1 tomat
1 msk smör
1 msk svensk senap
salt & peppar
1,5 dl Kelda örtkryddad sås

Skär lövbiffeni halvcentimeter tjocka strimlor. Skölj och grovhacka tomaten. Bryn smöret i en stenkpanna. Stek köttet under omröring 1-2 minuter. Salta och peppra. Tillsätt tomaten och stek under omröring i ca 1 minut. Tillsätt senap och rör om. Häll på Keldasåsen. Koka upp och koka 1 minut.

Servera med penne rigate.

Kyckling i citrussås

Kyckling i citrussås
(Receptet kommer från Så klart du kan! av Erika Strand-Berglund och Anna Lundquist)

1 lime & 1 apelsin
1 påse Blå Band limesås
1,5 dl vitt vin
1 tsk socker
1 tsk oregano
300 g kycklingfiléer
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
1 msk olivolja

Pressa citrusfrukterna. Gör såsen enligt anvisningarna på påsen, men ersätt vätskan med vitt vin och den pressade citrusen. Tillsätt socker och oreganon. Salta och peppra kycklingen. Värm olivolja i en stekpanna. Stek filéerna på medelstark värme i ca 2 minuter på varje sida. Häll såsen över kycklingen. Låt kycklingen puttra i ca 10 minuter under lock.

Servera med kokt ris.

Salsasås med räkor

Salsasås med räkor
(Receptet kommer från Så klart du kan! av Erika Strand-Berglund och Anna Lundquist)

1 dl skalade räkor
en tredjedels gurka
3 skivor ananas
1 burk Uncle Bens Salsa
1 burk creme fraiché
salt & peppar

Skär gurkan i halvcentimeterstora halvmånar och ananasen i centimeterstora bitar. Blanda grönsakerna i en kastrull med creme fraichén och salsan. Koka upp och låt puttra i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda i räkor och servera såsen genast, eftersom räkor som får koka blir sega.

Servera med valfri pasta.

Tandorigryta med gurkyoghurt

Tandorigryta med gurkyoghurt
(Receptet kommer från Så klart du kan! av Erika Strand-Berglund och Anna Lundquist)

300 g fläskkött
½ påse Tandorimix
½ burk matlagningsyoghurt

½ gurka
½ burk matlagningsyoghurt
½ tsk spiskummin
1 krm svartpeppar

Skär köttet i 2 cm stora tärningar. Blanda tandorimixen enligt anvisningarna på påsen och lätt i köttbitarna att marinera. Stek köttet i varm stekpanna ca 6 minuter.

Gurkraita:
Dela gurkanpå mitten och gröp ur kärnhuset med en sked. Skär gurkan i centimeterstora halvmånar och lägg i en skål. Rör ner matlagningsyoghurten. Krydda med spiskummin och peppar.

Servera med jasminris.

Fetasallad med parmaskinka och honugsmelon

Fetasallad med parmaskinka och honugsmelon
(Receptet kommer från Så klart du kan! av Erika Strand-Berglund och Anna Lundquist)

Till salladen:
en liten rödlök
en fjärdedels gurka
½ röd paprika
½  grön paprika
75 g fetaost

Till dressingen:
1 msk pressad citron
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
½ tsk socker
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Till serveringen:
½ honungsmelon
6 skivor parmaskinka
2 kvistar färsk persilja
nymald svartpeppar

Skala och finhacka löken. Skär gurkan och paprikan i halvcentimeter stora tärningar. Dela fetaosten i småbitar med fingrarna. Blanda osten med grönsakerna i en skål.

Pressa citronen och vitlöksklyftan i en annan skål. Rör ner olivoljan och kryddorna. Häll dressingen över feta-grönsakshacket och rör om försiktigt.

Dela honungsmelonen i 6 klyftor. Skär bort kanterna och ta bort kärnorna. Linda parmaskinkan runt klyftorna.

Förslag på uppläggning: Lägg tre parmalindade melonklyftor i en triangel på tallriken och lägg en hög av fetahacket i mitten. Deckorera med en persiljekvist och strö över lite nymald svartpeppar.

RSS 2.0