Vitchokladcheesecake med bär
Vitchokladcheesecake med bär
(Receptet kommer från Så klart du kan! av Erika Strand-Berglund och Anna Lundquist)
400 g diestivekex
100-125 g smör
300 g vitchoklad
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 dl socker
600g philadelphia ost
1 dl creme fraiche
30 g frysta hallon
30 g frysta björnbär
1 tsk socker
ca 2 tsk maizenamjöl
3 tsk vatten
50 g frysta hallon
50 g frysta bjönbär
1 msk socker
Botten: Sätt ungen på 175 grader. Köt smöret och kexen i en mixer. Klä botten av en kakform, 28 cm i diameter, med löstagbar kant med smörpapper och häll i kexblandningen. Tryck ut den med handen till en tunn botten. Grädda botten i 5 minuter och låt svalna.
Fyllningen: Smält chokladen i vattenbad. Rör ofta så chokladen inte blir för varm. den får inte brännas (det sker vid 60 grader) Vispa äggen med vaniljsockeret och strösockret i en bunke i ca 2 minuter. Blanda ner osten och creme fraichen och vispa till en jämn smet. Vispa till sist ner den smälta chokladen i en tunn stråle med elvisp. Smeten skär sig lätt om den vispas för hand. Hällsmeten i kakformen. Täck formen med plast och ställ in i frysen i ett dygn.
Hallon- och björnbärssåsen:
Tina bären. Koka upp bär och socker och sila genom finmaskig sil. Släng kärnorna. Koka upp såsen, red med maizena utblandad i vatten. Koka upp igen så tar såsen inte smak av redningen.
Rårörda bären:
Tina bären. Häll upp dem på ett fat, sockra och rör om försiktigt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker.
Servera cheesecaken med 2 msk rårörda bär och sås.
(Receptet kommer från Så klart du kan! av Erika Strand-Berglund och Anna Lundquist)
400 g diestivekex
100-125 g smör
300 g vitchoklad
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 dl socker
600g philadelphia ost
1 dl creme fraiche
30 g frysta hallon
30 g frysta björnbär
1 tsk socker
ca 2 tsk maizenamjöl
3 tsk vatten
50 g frysta hallon
50 g frysta bjönbär
1 msk socker
Botten: Sätt ungen på 175 grader. Köt smöret och kexen i en mixer. Klä botten av en kakform, 28 cm i diameter, med löstagbar kant med smörpapper och häll i kexblandningen. Tryck ut den med handen till en tunn botten. Grädda botten i 5 minuter och låt svalna.
Fyllningen: Smält chokladen i vattenbad. Rör ofta så chokladen inte blir för varm. den får inte brännas (det sker vid 60 grader) Vispa äggen med vaniljsockeret och strösockret i en bunke i ca 2 minuter. Blanda ner osten och creme fraichen och vispa till en jämn smet. Vispa till sist ner den smälta chokladen i en tunn stråle med elvisp. Smeten skär sig lätt om den vispas för hand. Hällsmeten i kakformen. Täck formen med plast och ställ in i frysen i ett dygn.
Hallon- och björnbärssåsen:
Tina bären. Koka upp bär och socker och sila genom finmaskig sil. Släng kärnorna. Koka upp såsen, red med maizena utblandad i vatten. Koka upp igen så tar såsen inte smak av redningen.
Rårörda bären:
Tina bären. Häll upp dem på ett fat, sockra och rör om försiktigt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker.
Servera cheesecaken med 2 msk rårörda bär och sås.
Kommentarer
Trackback