Potatisplättar

Potatisplättar
(Receptet kommer ifrån Enkel rolig och nyttig kokbok för studenter som vill leva på annat än bara spagetti och pulversås)

Överblivet potatismos
1 ägg
1-2 msk vetemjöl
1 nypa salt och ev lite vitpeppar

Rör ihop ingresienserna till en jämn smet. Smält smör i stekpanna och licka ut bollar, som du plattar till. Stek på svag värme, det är mycket viktigt. Vänd plättarna efter ett tag när det bildats stekyta på baksidan. Det kan vara svårt att få till rätt konsisten, med de blir goda ändå.

Kokt grönsaksröra med feferoni

Kokt grönsaksröra med feferoni
(Receptet kommer ifrån Enkel rolig och nyttig kokbok för studenter som vill leva på annat än bara spagetti och pulversås)

Ett kvarts blomkålshuvud eller en halv broccoli
1 morot
2 potatisar
2 lökar
1 paprika
2 feferoni
0,5 dl vatten
2 msk matolja
En slurk (2-3 tsk) vätska från feferoniburken
1 tsk örtsalt

Eller - ta de grönsaker du har hemma.

Koka upp vattnet med oljan. Skär grönsakerna i portionsbitar och lägg dem i oljevattnet allt eftersom du skär upp dem. Hårda grönsaker först, mjukare vartefter. Har du en rest svamp kan du med fördel lägga i den också. Feferonin klipper du i pyttebitar. Slå i slurken feferonivätska. Örtsalta. Koka upp alltsammans och låt sedan röran stå med lock på svag värme tills grönsakerna är mjuka, ca 10 minuter. Koka inte sönder. Du kan även koka potatiserna för sig för att göra det mer matigt.

Chokladtårta

Chokladtårta 10-12 bitar
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,75 dl kakao
1 msk snabbkaffepulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 st ägg
2,5 dl socker
250 g Kesella
(1 msk konjak)

Garnering: florsocker

Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna. Rör ned Kesella och mjölblandningen (och eventuellt konjak) i äggblandningen. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Kakan ska inte gräddas för länge, då den kan blir torr. Låt kakan kallna. Garnera med florsocker.

Chokladmousse

Chokladmousse 4-6 port.
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

4 msk kakao
5 msk socker
4 msk vatten
2 tsk snabbkaffepulver
2 st äggvita
2 st äggula
2,5 dl Kesella
2 tsk vaniljsocker

Blanda kakao, socker, vatten, kaffepulver och äggulor i en kastrull. Vispa på svag värme tills det blir en jämn kräm. Låt den svalna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ned Kesella och vaniljsocker i chokladsmeten. Vänd försiktigt ned äggvitorna. Häll upp moussen i portionsformar. Låt dem stå i kylen 0,5-1 timme.

Jordgubbsmaräng

Jordgubbsmaräng 4 port.
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

400 g jordgubbar
(1 msk socker)
3 st äggvita
4 msk socker
2 msk flagad mandel

Sätt ugnen på 175 grader. Tina jordgubbarna (om de är frysta) och lägg i en ugnssäker form. Strö eventuellt på socker, dock inte om du väljer färska eller frysta sockrade. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ned sockret på slutet. Bred marängen över jordgubbarna och strö över mandeln. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills marängen fått färg. Servera genast.

Vegoglass

Vegoglass 4 port.
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

4 st bananer
2 msk vatten
2 dl frysta bär t.ex. blåbär, svarta vinbär, hallon eller jordgubbar

Låt bananer, skalade och skurna i skivor, ligga i frysen några timmar. Kör bananer och vatten i matberedare till krämig konsistens. Blanda i de djupfrysta bären och kör tills allt finfördelats. Servera genast.

Turboglass

Turboglass 4 port.
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

2 dl mild yoghurt/Kesella
4 dl frysta bär, gärna hallon, blåbär eller jordgubbar
(2-3 msk florsocker eller sötningsmedel)
(1 tsk vaniljsocker)

Kör frusna bär, yoghurt/Kesella och eventuellt socker/sötningsmedel i matberedare. Kör tills allt finfördelats. Servera genast.

Tzatziki

Tzatziki
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

1 burk Kesella
1 liten gurka
1-2 st vitlöksklyftor
0,5 tsk salt
1-2 krm svartpeppar

Riven gurkan grovt på rivjärn. Låt rinna av i en sil. Blanda Kesella med pressad vitlök, salt och peppar. Blanda i den rivna gurkan.

Hamburgedressing

Hamburgedressing 4 port.
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

2,5 dl Kesella
0,5 dl fil eller mjölk
2 msk chilisås
1 msk ketchup
1 tsk senap
1 krm salt
1 krm vitpeppar
2 msk bostongurka

Rör ihop alla ingredienser. Ställ kallt.

Brun sås med två smaksättningar

Brun sås 4 port.
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

1 st buljontärning
2 dl mjölk
2 dl vatten
2 msk vetemjöl
0,5 krm peppar
2 tsk soja

Alt 1: 0,5 tsk timjan och 1 msk gelé
Alt 2: 2 dl champinjoner, koserv

Vispa ut mjölet i vattnet i en kastrull. Tillsätt mjölken och buljontärningen. Rör under tiden det kokar upp. Låt koka i minst 3 minuter tills det tjocknar. Rör då och då så såsen inte bränner fast. Tillsätt peppar och soja. Blanda sen i någon av alternativen.

Vit sås med 4 smaksättningar

Vit sås 4 port.
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

4 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 krm peppar
2 krm salt

Alt 1: 2 tsk riven pepparrot
Alt 2: 1-1.5 msk senap
Alt 3: 2-3 msk persilja
Alt 4: 2 msk dill

Vispa ut mjölet i den kalla mjölken, koka upp under omröring och låt koka 3-4 minuter. Rör under tiden. Smaksätt med något av förslagen.

Tomatsås

Tomatsås 4 port.
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

1 st lök
2 st vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 st grönsaksbuljongtärning
0,5 tsk timjan
1 krm peppar
0,5 tsk strösocker

Skala och hacka lök och vitlök. Koka upp tomaterna i en kastrull. Lägg i lök och vitlök. Tillsätt buljongtärningen och kryddor. Låt småkoka under lock i 20 minuter. Gott till pasta och köttbullar.

Två kallar såser

(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

Grund:
1 dl Kesella
1 dl filmjölk
1 krm salt

Blanda.

Alt 1. Ha i 1 krm curry och 0,5 dl rivet äpple.
Passar till kycklingsallad.

Alt 2. Ha i 2 tsk riven pepparrot och 2 tsk rivet citronskal
Passar till fisk.

Korvstroganoff

Korvstroganoff 4 port.
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

400 g falukorv
1 st lök
4 dl mjölk
3 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 krm peppar
(1,5 msk persilja eller dill)

Strimla korven. Skala och hacka löken. Häll hälften av mjölken i en stekpanna eller gryta. Låt löken puttra i mjölken ca 5 minuter. Tillsätt tomatpuré. Vispa ut mjölet i resten av den kalla mjölken. Tillsätt mjöl-mjölk blandningen. Lägg i korven. Låt puttra ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö eventuellt över persilja eller dill.

Chilibiffar

Chilibiffar 4 port.
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

400 g köttfärs
1 st äpple
1 st lök
1-1,5 tsk salt
2 krm peppar
3 dl mjölk
0,5 dl chilisås
0,5 dl riven ost
1 tsk matfett att smörja formen med

 Sätt ugnen på 200 grader. Skala löken. Hacka äpple och lök. Rör ihop färs, äpple, lök salt och peppar. Arbeta färsen smidig och forma till biffar. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Rör ihop mjölk och chilisås och häll i formen. Fördela osten på biffarna. Tillaga i ugnen i 20-25 minuter. Kortare tid för mindre mängd.

Färsfylld paprika

Färsfylld paprika 4 port.
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

0,75 dl långkornigt ris
2 st gul lök
300 g köttfärd/blandfärs
1 msk matfett
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 st paprika
1 burk (ca 400g) krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 krm salt
1 krm peppar
2 krm paprikapulver

Koka riset. Skala och hacka löken. Bryn löken och köttfärsen. Blanda i det kokta riset. Smaksätt med salt och peppar. Skär av ett lock vi fästet på varje paprika. Kärna ut och skölj dem. Fördela ris- och köttfärsblandningen i paprikorna, lägg på locken och fäst eventuellt med tantpetare. Ställ papikorna i en låg vit gryta. Blanda tomater, tomatpuré, salt, peppar och paprikapulver. Häll tomatröran runt paprikorna. Koka under lock 20-25 minuter.

Köttbullar/pannbiff grundrecept

Köttbullar/pannbiff, grundrecept 4 port.
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

400 g köttfärs
05, dl ströbröd
1 dl mjölk
1 st ägg
0,5-1 tsk salt
2 krm peppar
(0,5 dl finhackad lök)
1 msk matfett

Blanda ströbröd och mjölk och låt det stå och svälla några minuter. Tillsätt köttfärs, ägg, kryddor och eventuellt lök. Blanda väl. Forma till bullar eller biffar och stek i pannan eller i ugn på 200 grader.

Indonesisk köttgryta

Indonesisk köttgryta 4 port.
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

400 g skinka eller bog

Marinad:
1 st lök
0,5 dl soja
2 dl drickfärdig äppeljuice
1,5 tsk curry
0,5 tsk ingefära
(1 tsk sambal oelek)
2 st vitlöksklyftor
2 msk vinäger
1 msk vetemjöl

Skär köttet i strimlor. Skala och hacka löken. Blanda allt till marinaden, utom mjölet, i en skål. Lägg köttet i marinaden. Låt stå och dra i 3-6 timmar. Lägg över allt i en gryta. Strö över vetemjölet. Rör om. Koka upp och småkoka i 15-20 minuter. Servera gärna med ris.

Solgryta

Solgryta 4 port.
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

400 g skinka eller bog
2 st gul lök
2 st vitlöksklyfta
2 st paprika
4 skivor ananas (burk 220g)
2 msk soja
1 st buljongtärning
2 dl vatten
1 msk vinäger
1 msk tomatpuré
1 tsk ingefära
2 krm peppar
0,5-1 tsk salt
1 msk potatismjöl

Skär köttet i strimlor. Skala och skär löken i klyftor, skala och hacka vitlöken. Strimla paprikan. Låt ananasen rinna av, med spara juicen. Koka upp soja, buljongtärning, vatten, vinäger, ananasjuicen, tomatpuré och kryddor i en kastrull. Lägg i kött, lök och vitlök, och låt koka under lock ca 15 minuter. Lägg i paprikan och koka några minuter till. Salta och krydda om det behövs. Rör ut potatismjölet i 1 msk vatten och rör ner det i grytan. Koka upp. Skär ananasen i bitar och lägg i dem i grytan. Servera gärna med ris.

Köttgryta i ugn

Köttgryta i ugn 4 port.
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

400 g ytterlår/märgpipa, benfri
2 msk vetemjöl
1 tsk salt
1-2 krm peppar
2 st gul lök
100 g rotselleri
2 st morot
2 st lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2 st vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater

Sätt ugnen på 225 grader. Skär köttet i ganska tunna små skivor. Vänd dem i vetemjöl blanda med hälften av saltet och all peppar. Skala lök, selleri och morötter. Skär löken i tunna klyftor, sellerin i små tärningar och morötterna i skivor. Varva lök, torsaker och kött i en ugnssäker form. Strö över resten av saltet och de smulade kryddorna. Tillsätt pressad vitlök och tomater. Täck med aluminiumfolie och sätt i ugnen strax under mitten. Låt koka i 1,5 timme. Rör om i formen någon gång under tiden.

Fläskfilé med apelsinsmak

Fläskfilé med apelsinsmak 4 port.
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

400 g fläskfilé
2 krm salt
0,5 tsk timjan
1-2 krm cayennepeppar
rivet skal från 1 apelsin
0,5 dl + 1,5 dl pressad apelsin
1 dl vatten
2 msk maizenamjöl
1 tsk strösocker
0,5 köttbuljong tärning
4 msk flagad mandel
8 st apelsinskivor
1 tsk matfett att smörja formen med

Sätt ugnen på 175 grader. Skär fläskfilén i skivor och lägg den i en smord ugnssäker form. Krydda med salt, timjan och cayennepeppar. Häll på den mindre mängden av apelsinsaften. Stek i ugnen 20-25 minuter. (Kortare tid för mindre mängd)

Blanda resten av apelsinsaften, river apelsinskal, vatten, maizenamjöl, socker och smulad buljongtärning i en kastrull. Häll skyn från fläskfilén i kastrullen och rör om. Låt koka upp under omröring och koka tills det tjocknar. Häll såsen över köttet. Strö över flagad mandel och dekorera med apelsinskivor.

Parmesanfylld kycklingfilé

Parmesanfylld kycklingfilé 4 port.
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

4 st kycklingfilé

Marinad:
1 msk soja
2 msk olja
1 st vitlöksklyfta
2 krm vitpeppar
2 krm salt

Fyllning:
1 dl riven parmesanost
1 dl basilika, hackad, färsk eller 0,5 dl fryst basilika
2 st tomater
0,5 dl vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda marinaden i en djup tallrik. Skär en djup ficka i varje kycklingfilé. Låt fileérna ligga i marinaden minst en timme. Blanda parmesanost och basilika till fyllningen. Skiva tomaterna. Tag upp fileérna. Lägg tomatskivor och fyllning i fickan på fileérna. Lägg filéerna i en ugnssäker form. Häll på vattnet. Strö över lite riven parmesanost. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 20-30 minuter. Köttsaften skall vara ofärgad. Slär upp filéerna i sneda skivor. Servera med ris eller pasta.

Bondomelett

Bondomelett 4 port.
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

8 st ägg
1 dl vatten
4 st kokta potatisar
100 g skinka
1 st lök
2 st tomater
1 msk matfett
1 tsk salt
1 krm peppar
(1 msk hackad färsk eller fryst persilja)

Vispa samman ägg, vatten, salt och peppar. Hacka löken och skär skinka, potatis och tomat i bitar. Stek löken i matfett på måttlig värme (den ska inte bli brun). Lägg i potatis och skinka och slå äggsmeten över och stek på måttlig värme. Lägg på tomatbitarna strax innan äggsmeten stelnar. Strö eventuellt persilja över.

Krämig omelett

Krämig omelett 4 port.
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

8 st ägg
1 dl mjölk
1 dl mjukost med smak
0,5 tsk salt
1 krm peppar
1 msk matfett

Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Smält matfettet i en stekpanna. Slå i äggsmeten och stek på måttlig värme. Klicka i mjukosten när äggsmeten börjar stelna något. (Vik eventuellt omeletten dubbel) Låt steka tills äggsmeten stelnat.

Ratatouille

Ratatouille 4 port.
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

2 st paprika
2 st gul lök
400 g squash eller aubergine
1 burk krossade tomater
1 msk matfett
2 st vitlöksklyfta
1 st lagerblad
1-2 tsk basilika eller oregano
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Strimla paprikorna. Skala och skiva löken. Skär squash eller aubergine i skivor som delas i fyra bitar. Om aburginen är stor bör den skalas först. Värm fettet i en gryta. Fräs först lök och paprika. Blanda ned övriga grönsakssbitar och burktomaterna med spad. Tillsätt också pressad vitlök, lagerblad och smulad örtkrydda. Koka under lock på svag värme i ca 15 minuter, sedan 10 minuter utan lock på lite starkare värme, så röran kokar ihop och blir ganska tjock. Smaka av med salt och peppar.

Vintersallad

Vintersallad
(Receptet kommer ifrån Smalmat till vardags)

200 g brysselkål el. 300 g vitkål
2 apelsiner
(1 dl russin)

1 burk Kesella 1%
saften av en apelsin
2 tsk flytande honung el. 1 tsk socker

Strimla brysselkålen/vitkålen fint. Skala och tärna apelsinerna. Blanda kål, apelsiner och eventuellt russin. Blanda ihop övriga ingredienser till en sås och ringla över salladen.

RSS 2.0