Drottningen bland efterrätter

Drottningen bland efterrätter
(Receptet kommer från Alla tiders gott ur ugnen)

2 msk smöt, lite extra för smörjning
6 dl mjölk
225 g strösocker
finrivet skal från en apelsin
4 ägg, gulan och vitan separerade
75 g färska brödsmulor
1 krm salt
6 msk apelsinmarmelad

Smörj en 1,5 liters ungseldfast form med smöt. Till smeten värmer du mjölken i en kastrull tillsammans med smör, 50 g strösocker och det rivna apelsinskalet, så det precis blir varmt. Vispa upp äggulorna i en skål. Häll långsamt smeten över äggen under oavbruten vispning. Häll brödsmulorna i ungsformen under omröring (så de blir luftiga) och höll sedan på smeten. Låt det hela stå i 15 minuter och dra. Grädda kakan i 180 grader varm ugn i 20-25 minuter, tills den precis satt sig. Ta ut formen, men stäng inte av ugnen. Du gör marängen genom att vispa ihop äggvitorna med saltet tills smeten bildar mjukar toppar. Rör i resten av sockret, lite i taget. bred ut marmeladen över den ugnsgräddade kakan. Toppa med marängen, som ska täcka kakan ända ut i kanten. Ställ tillbaka formen i ugnen, där den ska stå ytterligare 20 minuter i 180 grader. Marängen ska vara spröd och ha fått en gyllengul färg. Servera genast.

Tips: Vill du ha sprödare maräng, låt kakan stå fem minuter extra i ugnen.

Variation: Ersätt brödmulorna med smulad sockerkaka (samma mängd) och använd hallon-, jordgubbs- eller aprikosmarmelad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0